A Szentendrei Skanzen (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

Hozzászólás

Szentendre látnivalók
Szentendrei skanzen ház

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, ismertebb nevén a szentendrei Skanzent 1967-ben alapították. Ez hazánk legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma, amely Magyarország tájegységeire legjellemzőbb építészetet és a hajdani falusi életmódot, kultúrát tárja elénk. A Skanzen Szentendre nyugati felében, egy erdők által határolt területen, a Lajos-forrás közelében, 46 hektáron mutatja be hazánk tájegységeinek tájházait.

A Szentendrei Skanzen megközelíthetősége

A szentendrei Skanzenbe a fővárosból eljuthatunk autóval, busszal, vagy hévvel.

Budapestről személygépkocsival 1-1,5 órán belül eljuthatunk a szabadtéri múzeumba a 11-es úton. Szentendrén belül pedig a Skanzen feliratú leágazás jelzi az útvonalat.

Busszal Újpest Városkaputól kb. 30-35 perc alatt eljuthatunk Szentendre autóbusz állomásig, ahonnan helyi járattal továbbutazhatunk a Skanzenbe. (a helyi buszok a 6-os, 7-es kocsiállásról indulnak).

A szentendrei Hévvel Budapest Margit-hídtól, Batthyányi-tértől, vagy az Árpád-hídtól utazhatunk Szentendre felé, a menetidő kb. 40 perc. Szentendrén pedig a helyi busszal mehetünk tovább a Skanzenbe.

Skanzen, 2000 Hungary

A szentendrei Skanzen kiállításai

A néprajzi múzeum legelső elkészült tájegysége az 1974. május 31-én bemutatott Felső-Tiszavidék, amely a vidék jellegzetes udvarait, portáját, malmát, református templomát és harangtornyát prezentálta. Ezt követték 1987-ben a Kisalföld portái, kovácsműhelye, szőlőprésszíne, kemencéi, fogadalmi kápolnája. 1993-ban a Nyugat-Dunántúli tájegység udvarai, pincéi és szőlőskertjei is helyet kaptak. Az 1998-as év végére kb. 40 000 db néprajzi tárgyat őriztek a Skanzen épületeiben és a raktáraiban.

2000-ben készültek el a skanzeenben a Bakonyra és a Balaton Felvidékre jellemző lakóházak és vízimalom. 2005-re a dél-dunántúli lakóházak, 2010-re pedig az Észak-magyarországi falu.

Napjainkban Magyarország települési, építkezési és gazdasági formáit a Múzeum 8 néprajzi tájegységben, kb. 400 építmény segítségével mutatja be.

A Szentendrei Skanzen programjai

A Skanzen kultúrcentrumként is működik, az egyes tájakat bemutató házak kiállításait, kézműves bemutatók, folklórműsorok, színházi előadások egészítik ki. Az aktuális programokról információ a Skanzen honlapján található.

A Múzeumban 2009-től Skanzenvasút is működik, amellyel a látogatók bejárhatják a szabadtéri múzeum hatalmas területét. Állomásépületnek a mezőhegyesi vasútállomás mását építették fel, a pálya pedig a Szolnok-Hódmezővásárhely-Makó vasútvonalból került Szentendrére.

Szentendre skanzen vasútállomás

A szentendrei skanzen vasútállomása

Szentendre Skanzen Hasznos információk

A szentendrei skanzen nyitva tartásáról részletes információ a Skanzen honlapján található. A Múzeum általában minden év március 15-én nyit.

A belépőjegy felnőttek számára 1.000 Ft, míg diákok és nyugdíjasok számára 500 Ft.

Szentendrei Skanzen felhasznált források és további információk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük