Szentendre Marcipán Múzeum

Hozzászólás

Szentendre látnivalók
Csokis marcipán

Szentendrén, a Dumtsa Jenő u. 14-ben 2003-ban nyitotta meg kapuit a Szamos Cukrászda és a mellette található Marcipán Múzeum, amely a város életének egyik fontos központja és nevezetessége.

Szamos Mátyásról

A Szamos Cukrászda névadója, Szamos Mátyás, eredeti nevén Szávics Mladen fiatalon cukrásztanuló volt a nagyhírű Auguszt E. József Krisztina körúti üzletében. A 30-as évek elején Szamos Mátyás megtanulta egy dán cukrásztól a marcipánrózsa készítés mesterségét. Ettől kezdve a család marcipánrózsa készítéssel kereste a kenyerét, és ebből nőtte ki magát a 90-es évekre a többszáz dolgozót foglalkoztató, a magyar piac kilencven százalékát szolgáló, hét országba szállító, ígéretesen fejlődő pilisvörösvári marcipáncég, a Szamos, amely 1987-ben megnyitotta Pest egyik legszebb cukrászdáját is.

A cég ma már korántsem csak marcipánt, rózsákat készít, mint annak idején, hanem a legkülönfélébb édességeket, tortát és nem utolsósorban pralinékat. A receptek többsége Szamos Mátyás leleményességét dicséri. Az alapító megélte míg a Szamosból Európa hírű cég lett, hogy egymás után nyíltak Magyarországon a Szamos cukrászdák, és majdnem megélte azt is, hogy szülővárosában, Szentendrén is megnyitott az első Szamos Cukrászda 2003-ban.

Szentendre Marcipán Múzeum

A magyar cukrászat két nagy alakja, Szamos Mátyás és Szabó Károly műhelye, munkássága fogott össze Szentendrén a közösen működtetett üzlet megvalósításával. Az emeleten egy marcipán múzeum várja a látogatókat, ahol marcipánból készült mesefigurákat, tortákat, és hírességeket tekinthetünk meg. Míg az alsó szinten vásárlásra van lehetőség. A marcipán mellett hungaricumokat is vásárolhatunk, mint pl. nemes magyar borokat, aszút, pálinkát, paprikát, szalámit, libamájat.

Szentendre Marcipán Múzeum Nyitva tartás: minden nap 9.00-18.00-ig.

Belépő: 500 Ft.

A szentendrei Szamos Cukrászda

A Marcipán Múzeum mellett egy Szamos cukrászda is várja a Szentendrére látogatókat, ahol kávékülönlegességeket, teákat, sós ropogtatnivalókat, süteményeket, tortákat és pralinékat is kóstolhatunk.

Nyitva tartás: minden nap, nyáron: 9-20-ig, télen: 9-19-ig.

További információt a Cukrászda honlapján találhattok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük