Lajos forrás

Hozzászólás

Szentendre látnivalók
Lajos-forrás

A Lajos-forrás Szentendre közelében, a Dömörkaputól nem messze található, amely a Visegrádi-hegység egyik keleti bejárata. Az 588 m magas Bölcső-hegy oldalában számos forrás fakad, közülük a legbővebb vízhozamú és a legismertebb a Lajos-forrás. A szentendrei szerbek nyelvén „Dobrá voda”, azaz „Jó víz”-nek nevezik.

A legenda szerint a forrást a magyarok a XIV. században uralkodó, Nagy Lajos királyukról nevezték el, aki gyakran vadászott errefelé. De valószínűbb, hogy a forrást, a 20. század elején a vidéket tulajdonló báró Podmaniczky Lajosról nevezték el.

A forrásmedencét 1908-ban építette az MTE Péntekiek Asztaltársasága, Gabrinyi Sámuel építész segítségével.

A Lajos-forrás kedvelt turista célpont, ugyanis a forrás vize jó minőségű ivóvíz, így a látogatók gyakran sorban állnak, hogy megtölthessék vizes flakonjaikat.

A Lajos-forrás megközelíthetősége

A Lajos-forrás Szentendrétől észak nyugatra helyezkedik el. Megközelíthető autóval vagy tömegközlekedéssel. Autóval Szentendréről egészen a Lajos-forrás melletti parkolóig mehetünk, a busz Dömörkapuig közlekedik, onnan pedig turistaúton gyalogosan folytathatjuk utunkat.

Lajosforrás

Lajosforrás, egyben írva, egy Szentendre melletti településrész, amely Szentendréről a Dömörkapui elágazásnál balra fordulva közelíthető meg. Az erdőben kanyarogva egy rossz minőségű, kátyús erdei aszfaltúton juthatunk el ide. Megérkezve az út egy kocsifordulóba torkollik.

Lajosforráson örbepillantva azonnal feltűnik a Lajos-forrás és a mellette pedig egy turistaház, amely egykor a Dreher család magánbirtokához tartozott.

Forrás: kirandulastippek.hu, kiranduloutak.blogspot.hu. Kép: Lilla Horvath

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük