A Szentendrei-sziget

Hozzászólás

Szentendre látnivalók
Szentendrei-sziget áradás
A Szentendrei-sziget egy dunai sziget a Dunakanyar és Budapest között. Rosd-szigetnek is nevezik, mert az Árpád-korban a Rosd nemzetség birtoka volt. Hosszúsága 31 km, szélessége pedig kb. 3 kilométer. A Szentendrei-sziget egyik jelentőségét az adja, hogy itt található Budapest és a közeli települések legfőbb vízbázisa. De emellett nagyon jó kirándulóhely, különleges állatok és növények otthona. Így tavasszal vagy nyáron, ha Szentendrére látogatunk, érdemes átkompozni a Szentendrei-szigetre is!

Hogyan juthatunk el a Szentendrei-szigetre?

Több lehetőségünk is van. A szigetre átkelni Szentendréről komppal lehet, vagy az egyetlen hídon Tahitótfalu településről, de a kompig eljuthatunk autóval, hévvel, vagy autóbusszal.
  1. Hévvel utazzunk Szentendre végállomásig, a hévről leszállva gyalogoljunk el a Dunakorzó utcáig, ahonnan rév indul Horányba, a Szentendrei-szigetre.
  2. Ha autóval megyünk, Szentendre után a 11-es főúton haladva a Határcsárda étterem mellett induló komppal kelhetünk át a szigetre. Ha pedig nem szeretnénk kompozni, akkor továbbhaladva Tahitótfaluból kelhetünk át a hídon.
  3. Ha autóbusszal utaznánk, a 300-as Budapest Városkaputól induló busszal menjünk Vác felé és szálljunk le Dunakeszi sportpálya megállónál, vagy szálljunk a 302-es, 305-ös buszra, amelynek végállomás a Horányi rév, ahonnan átkelhetünk a szigetre.

A Szentendrei-sziget természeti értékei

A Szentendrei-sziget a költöző madarak vonulási útvonalának fontos közép-európai állomása. A területen több mint 200 madárfaj fordul meg, amelynek a fele költ is. A vizes élőhelyek rendszeres vendége a kiskócsag és a nagykócsag. A homokos partokon gyurgyalagok költenek, a nyugodt vizet kedvelő madarak közül pedig találkozhatunk kárókatonával, tőkés récével, és kis vöcsökkel. A sziget különlegessége pedig a türkizkék jégmadár. A madarakon kívül a sziget másik jelentős természeti értékei a homokpusztagyepek. Sajnos a sziget beépítettsége miatt egyre kevesebb helyen találkozhatunk velük. Ezek az árvalányhajjal tarkított homokon kialakult szárazságtűrő gyeptársulások olyan kincseket rejtenek, mint a magyar szegfű, a homoki kikerics, a naprózsa, vagy a fokozottan védett csűdfű. Nem csoda tehát, hogy a Szentendrei-sziget a Duna-Ipoly Nemzeti Park része.

A Szentendrei-sziget települései, látnivalók

Szigetmonostor

Szigetmonostor az országban egyedüli település, amely 4 dunai átkelőhellyel rendelkezik. A Dunakeszi-Horány, Határcsárda-Szigetmonostor átkelőkön komp is üzemel, így autóval is átjuthatunk a szigetre. Aki szeret lovagolni, vagy szívesen kipróbálná, annak tökéletes kirándulóhely Szigetmonostor, ezen belül pedig a Monostori Lovas Farm, ahol nyáron lovas táborokat is szerveznek. A lovaglás mellett lehetőség van egy, vagy akár több órás lovas kocsis túrára is a szigeten.

Horány

Horány Szigetmonostor része. Ez a településrész inkább üdülő, mint lakóhely, de egyre többen költöznek ide a természet közelsége és szépsége miatt, ugyanis a település egyik szélén a Duna, míg a másikon erdő húzódik. Horányban a gyermektáborokon, lovardákon, strandokon és éttermeken kívül nincs semmilyen látnivaló, ide főleg nyáron és pihenni járnak a látogatók. Télen a település teljesen kihalt. Az Árnyas Sziget Ifjúsági Tábor, a település legnagyobb tábora azonban rengeteg programot kínál. Lehet kenuzni, biciklizni, lovagolni, vannak kézműves foglalkozások, mint például a nemezelés, vagy a tűzzománc készítés.

Surány

Bár Surány sem önálló település, Pócsmegyer része, mégis érdemes ellátogatnunk ide, hiszen dunai strandjai homokosak és tiszták. Surányt nyáron ellepik a fürödni vágyók, a kenusok kikötnek itt egy kis pihenőre, a biciklisek, akik a keleti gáton haladnak, lehajtanak a partra és csobbannak egyet a hűs Dunában.

Tahitótfalu

Tahitótfalunál található a Szentendrei-szigetre vezető egyetlen közhíd. Bár Tahitótfalunak nincs dunai strandja, így az ittlakók is Leányfaluba járnak át fürödni, de pihenni, kirándulni itt is lehet. A Bodor Major, amely egy lovas komplexum, egész évben változatos programokat kínál az ide látogatóknak. Lehetőség van lovaglásra, lovas kocsizásra, vagy ökrös szekéren utazásra. A parkban megnézhetjük a szürke marhákat, bivalyokat, kecskéket és a mangalicákat. Ha pedig megéheznénk, a Kemencés Csárdában igazi magyaros ételeket kóstolhatunk szürke marhából és mangalicából. Tahitótfalutól északra haladva hatalmas eperföldek találhatók, amelyek mellett májustól friss epret vásárolhatunk. Nem csoda tehát, hogy május végén itt rendezik az Eperfesztivált is, ahova ugyancsak érdemes ellátogatni!

Felhasznált források és további információ

Kép: Bécsi Imre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük