Szentendrei HÉV

Hozzászólás

Szentendre Info
Szentendrei HÉV

A szentendrei HÉV, pontosabban a H5-ös HÉV Budapest Batthyányi tér és Szentendre között közlekedik.

Szentendrei HÉV hasznos információk

A budapestiek a szentendrei hévre többek között a Batthyányi téren, Margit-híg budai hídfőnél és az Árpád-hídnál szállhatnak fel. A menetidő 39 perc a Batthyányi tértől Szentendréig. Vonatok 10-20 percenként indulnak.

Békásmegyerig, a főváros határáig Budapest bérlettel utazhatunk, de ha Békásmegyer után akarunk leszállni, akkor kiegészítő jegyet kell vennünk. A nagyobb forgalmú budapesti megállókban (pl. Batthyányi tér) vegyük meg a kiegészítő jegyet a BKK pénztárakban, de ha olyan megállóban szállunk fel, ahol nincs jegykiadás, az ellenőrtől is vehetünk kiegészítő jegyet.

A szentendrei HÉV aktuális menetrendje a BKK oldalán érhető el.

A szentendrei HÉV rövid története

A szentendrei vasútvonalat 1888-ban nyitották meg. Akkor a vonatok még rövidebb távon közlekedtek, a Filatorigát és Szentendre állomások között.

Az 1880-as évek végén a MÁV körvasutak építésébe kezdett, és megépült a Duna jobb partján, a jobbparti körvasút, amelyet egy rövid összekötő vágánnyal összekapcsoltak a szentendrei vonallal, így a szentendrei vonatok a mai Bem József térig, az akkori jelentős csomópontnak számító Pálffy térig közlekedhettek.

A Margit híd 1935-ös felújítása után, 1937-től a szentendrei vasút új, tágasabb végállomást kapott a híd budai hídfőjétől északra.

A 2-es metró második szakaszának építésével a szentendrei vasút számára a Margit-híd budai hídfőjénél egy megállóhelyet, a Batthyányi téren pedig végállomást alakítottak ki. A Batthyány téri metróállomásig tartó szakaszt 1972-ben adták át.

Békásmegyer állomásnál az 1970-es évektől jelentős lakótelep építések zajlottak, így megnőtt az utazók száma, és felmerült az igény gyakrabban induló járatok indítására. Ezt betétjáratok indításával oldották meg, amelyek a mai napig Batthyányi tér állomástól Békásmegyerig közlekednek.

Forrás: WikiPedia H5-ös (szentendrei) HÉV. Szentendrei HÉV kép: Phil Richards.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük