Szentendre lakossága

Hozzászólás

Szentendre Info
Szentendre utca, emberek

Szentendre lakossága a török kiűzését követően fokozatosan nőni kezdett. A 17. században nagy számban horvátok és szerbek érkeztek a településre és a környező területekre. A 19. századra Szentendrén a falusias jelleg háttérbe szorult, az infrastruktúra és a közigazgatás fejlődött, így ez lehetővé tette, hogy Szentendre végre városként kezdjen működni.

Bár a 19. század végéig Szentendre az ország legkisebb települései közé tartozott, lakossága mégis nőtt, folyamatosan terjeszkedett a környező területekre, mint pl. Szarvashegy felé.

Szentendre lakossága ma

Szentendre népessége a 2015-ös népszámlálási adatok alapján 25 542 fő volt. A városban túlnyomó többségben magyarok laknak, kb. 90 %-ban. Jelentős kisebbségnek a németek számítanak, őket követik a cigányok, a szerbek és a horvátok. Kisebb számban élnek lengyelek, románok, szlovákok, görögök és ukránok is a településen.

Szentendre lakosságának vallási megoszlása

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Szentendre lakosságának nagy része, 35 %-a, római katolikus vallású. Ezt követi a református vallás majdnem 10 %-al, majd az evangélikusok (1,5 %), a görög katolikusok (0,6 %) és a zsidók (0,2 %).

Bővebben a Szentendre történetéről a következő cikkben olvashatsz!

Forrás: WikiPedia. Kép: Uzo19.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük